Välj en sida

Vincent van Gogh (självporträtt).jpgVincent van Gogh (1853-1890) – var en nederländsk konstnär som enligt vissa förmodligen var manodepressiv.(=hade bipolär sjukdom)

”Från 1888 verkade han i Arles i södra Frankrike, där han utvecklade en personlig, färgstark konst med kraftig, rörlig penselteknik och ofta stark känsloladdning, en stil som förebådar expressionismen. Här tillkom bland annat de välkända solrosmålningarna och en rad självporträtt och porträtt av andra.

År 1888 drabbades van Gogh av ett psykiskt sammanbrott och skar av en bit av sitt vänstra öra, som han slog in i tidningspapper och gav till en prostituerad. Kort därefter blev han intagen på ett sinnessjukhus i Saint-Rémy-de-Provence. De sista två månaderna i sitt liv bodde van Gogh i Auvers-sur-Oise och här begick han också självmord den 29 juli 1890.”

Texten och bilden  från Wikipedia. Läs hela artikeln.

I artikeln ” Samma gener bakom psykos och kreativitet”  i Dagens Nyheter 19/6 2011 nämns att Vincent van Gogh led av bipolär sjukdom.

Artikeln ”Psykiatrisk sjukdom och konst” från Konstvetenskapliga föreningen i Värmland.

Länk till Van Gogh Museum i Amsterdam.