Välj en sida

File:Umedalens sjukhus (M36).JPG”Umedalen uppfördes 1934 efter ritningar av Carl Westman och stängdes 1986. Som mest hyste sjukhuset cirka 1 000 patienter. Sjukhusområdets byggnader var ordnade efter bokstav med siffra. Byggnader med ett M var manliga avdelningar, och byggnader med ett K var kvinnliga avdelningar. Utöver dessa fanns blandavdelningar och läkarhus, dessa hade andra bokstavs-beteckningar. I historiskt syfte har man låtit byggnadernas numreringar sitta kvar än idag.

File:Umedalens sjukhus (K3).JPGMellan åren 1947 och 1958 lobotomerades minst 771 patienter på sjukhuset. Inget annat mentalsjukhus har lobotomerat så många.

Umeåfödda Astrid Värings roman I som här inträden (1944) – om en man som blir intagen på ett mentalsjukhus; ett lätt förklätt Umedalen – väckte en storm mot den tidens psykvård. Året därpå gjorde Arne Mattsson en filmatisering av romanen med samma titel I som här inträden (1945). Ovan kvinnoavdelning.

File:Charlotte Gyllenhammar-Ute-2007-09-16.jpgSjälva Umedalens sjukhus lades ner 1986 och den psykiatriska enheten förflyttades till NUS. 1987 köpte Balticgruppen hela sjukhusområdet, med ett tjugotal byggnader. Idag nyttjas delar av anläggningen bland annat för vårdcentral, förskola, grundskola, rep- och föreningslokaler och galleri. På området finns också Umedalens skulpturpark och rekreationsanläggningen Iksu spa.”

Texten ovan kommer från wikipedia Bilden tv visar skulpturen Out av Charlotte Gyllenhammar

Här kan du läsa Berättelser om Umedalens sjukhus (pdf-fil) Intervjuer gjorda av Fanny Carinasdotter. (Tyvärr är inte länken aktiv 2015)

 

Film med bilder från Umedalens mentalsjukhus. YouTube 

Lästips: Umedalens sjukhus. Roland Bergling,Markström, Urban Sandlund, Uppsatser om psykiatrins historia och nutid, Socialpsykiatriskt Kunskapscentrum i Västerbotten (Umeå, 2000).

Här kan du läsa Minnen från Umedalens sjukhus på Karl-Gustav Sjöströms blogg.