Välj en sida

Förintelsens minnesdag den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, år 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.” Text från Wikipedia.

Runt om i Sverige uppmärksammas minnesdagen av Auschwitz befrielse den 27 januari.

File:Överlevande från förintelsen.jpg

Minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm med överlevande från Förintelsen. 27 januari 2013.  Förintelsens minnesdag. Bilden från Wikimedia Commons.

”För första gången sedan 1945, är jag rädd. Jag lever i Sverige och var aldrig tidigare rädd. Vem kunde tro att vår demokrati kan hotas? … Det kommer till mig som en déjà vu-upplevelse, något jag har upplevt tidigare” Ur artikeln De är förintelsens sista vittnen. Expressen 24/1 2015.

På vår webbplats kan du läsa om hur förintelsen startade i artikeln ”Aktion T4 – Förintelsen började med funktionshindrade barn och psykiskt sjuka” från 28/8 2013. (kategori Historia)