European Day of Parks, eller Nationalparksdagen firas den 24 maj varje år i hela Europa. European Day of Parks startades 1999 av naturvårdsorganisationen Europarc Federation för att man ville uppmärksamma Europas naturskyddsområden och visa på hur viktigt det är att skydda den värdefulla natur som finns där.

Europarc Federation valde den 24 maj som nationalparkernas dag till minne av de första nationalparkerna i Europa: de nio som svenska riksdagen beslutade om 24 maj 1909.

”Sverige blev det första landet i Europa att inrätta nationalparker, när riksdagen den 24 maj 1909 avsatte mark till nio parker.

De första nio svenska nationalparkerna var Abisko, Garphyttan, Hamra, Pieljekaise, Sarek, Stora sjöfallet, Sånfjället, Ängsö och en del av Gotska Sandön.

Den 17 juni 2009 blev Kosterhavet Sveriges första marina nationalpark. Kung Carl XVI Gustaf invigde parken den 9 september i Strömstad. Även den norske kronprinsen deltog, för att markera samarbetet med systerparken Ytre Hvaler.

År 2009 var 100-årsjubileum för nationalparkerna och Sveriges första naturvårdslagstiftning. Detta kallades Naturens år. 2010 var den biologiska mångfaldens år och 2011 Skogens år”

Guldstjärnan är symbolen för Sveriges nationalparker (Abisko, 2015).

År 2011 beslutade Naturvårdsverket att alla nationalparker ska utsmyckas med en så kallad guldstjärna för att ge dessa en gemensam visuell identitet. Hamra nationalpark var den första att få en guldstjärna 2011 och målet är att alla ska vara på plats till 2020″ Texten inom citattecken och bilden kommer från Wikipedia.