Julen var en viktig högtid på Västerviks Hospital /S:ta Gertruds sjukhus. Förberedelserna började långt innan jul med att man stöpte ljus. Antingen sågs man på fritiden och stöpte ljus, eller så skedde det på arbetstid på avdelningen. Det kunde hända att personal och de patienter som kunde hjälpa till, stöpte ljus en hel dag, samtidigt som avdelningens ordinarie arbete skulle skötas. Den som stöpt ljus kan tänka sig hur jobbigt det var. Stöpkärlen, som ska vara höga zinkkärl, tillverkades av smeden på sjukhuset.
Man förberedde också juldekorationerna i god tid, både på kvinns och mansavdelningarna. Tex fanns det de som var duktiga på att binda girlander av granris eller lingonris. Man band långa girlander som hängdes mellan lamporna på de stora salarna. Arbetet kunde ta en vecka !
Man tillverkade också träplattor med utsågade hål. Plattorna kläddes med blankt metallpapper i rött, silver eller guld, man satte i de hemstöpta ljusen, och sen dekorerades de med grankvistar, lingonris, hemgjorda tomtar, svampar, rosetter odyl. Man klippte och vek också ljusmanschetter av samma blanka metallpapper. De användes för att pryda ljusstakarna, som tillverkats på sjukhusets snickeri. Julbonader och juldukar syddes både av patienter och personal. Det var nästan bara kvinnor som broderade, även om det förekom att en och annan man broderade tex svåra korstygnsbroderier eller knöt ryamattor.
Juldekoration på en avdelning
Varje avdelning fick en julgran levererad, de höggs på sjukhusets skog. Den kläddes med hemgjort pynt som smällkarameller av silkespapper, garntomtar, halmslöjd, och vita konstfärdigt vikta stjärnor, sk sanktastjärnor. Avdelningarna pyntades med julgrupper och julblommor som drivits upp i sjukhusets växthus. Tex beställde trädgårdsmästaren hem liljekonvaljer från Tyskland till jul under 1:a världskriget! Trädgården levererade också ut äpplen från sjukhusets egna fruktträd. Det fanns också valnötsträd på sjukhuset, kanske levererades det också valnötter.
På julafton var det vanlig frukost. Mitt på dagen, vid den sk middagen var det julbord på varje avdelning. Maten kom till avdelningen i kantiner. Det var traditionell julmat som skinka och korv, Ronden gick också, överläkaren gick runt på avdelningarna och önskade God Jul. På eftermiddagen gick alla som kunde till gudstjänsten i sjukhuskyrkan, som var hopbyggd med administrationsbyggnaden, den sk Ettan. Kyrkan var pyntad, ljusen tända och de kvinnliga skötarna och sjuksköterskorna hade sina svarta finklänningar med vita kragar och manschetter. Den ungdom som inte hunnit skaffa sig en svart klänning, utan hade den blåa kunde sy extra fina manschetter och kragar med hålsöm, och byta till dessa finare tillbehör efter morgonarbetet.
De som var kvar på avdelningen skulle stå i fönstren och passa när gudstjänsten var slut. I alla fönster på alla avdelningar stod sjuarmade träljusstakar med hemstöpta ljus. Dessa skulle tändas när patienter och personal kom ut från kyrkan. När de gick tillbaka till sina avdelningar skulle det lysa ljus i alla sjukhusets fönster. På eftermiddagen var det kaffe med dopp, och till kvällsmat var det risgrynsgröt. Varje avdelning hade en fin tomtedräkt av mjuk flossad flanell, med röd jacka och gråa byxor. Dessa var sydda på arbetssalen. Nu fick en skötare klä ut sig till tomte och dela ut julklappar. Alla patienter fick varsin julklapp.