Psykiatriska museet, Gertrudsvik, Västervik

Västerviks-Tidningens Kulturpristagare 2012

Senaste nytt

Tredje upplagan av vår bok är här!

Tredje upplagan av vår bok är här!

Vi är så glada att kunna presentera tredje upplagan av vår bok Sankta Gertruds sjukhus - ett samhälle i samhället, som nu lagom till Arkivens dag på lördag den 11 november 2023 finns att köpa på museet i Västervik. Den första upplagan gavs ut redan 1989 och den andra...

läs mer
Arkivens dag lördag 11 november 2023

Arkivens dag lördag 11 november 2023

Vårt tema för Arkivens dag 2023 är "Färg och form". Patienterna fick material av sjukhuset, tex på Målareverkstaden, men det var billigt material tex papp istället för duk att måla på. ”Börjat pränta en almanack och en större väggkarta över Sverige, gör en bred svart...

läs mer
Kulturarvsdagen 2023

Kulturarvsdagen 2023

Årets tema för kulturarvsdagen, som Riksantikvarieämbetet arrangerar, är “Levande kulturarv". Tydliggjort och relaterat till vår verksamhet på Psykiatriska museet handlar det om hur vi ska kunna hålla vårt kulturarv levande under längre tid. Kulturarvet formas och...

läs mer

Förbokning av besök

Vi har öppet torsdagar mellan klockan 13 och 17 för obokade besökare (drop-in).

Om du vill boka en tid för ditt besök och få en guidad visning kan du göra bokningsförfrågan genom att klicka på bokningsförfrågan nedan. Efter bokningsförfrågan återkommer vi med uppgifter för besök. Välj datum för torsdagar i första hand för bokning av besök. Om möjligt försöker vi visa museet även andra dagar.

Vi kan ta emot förbokade besök om max 50 besökare samtidigt.

Välkommen!

Välkommen!

Västerviks Hospital öppnades 1912, då det fanns ett stort behov av vårdplatser för psykiskt sjuka. Sjukhuset bytte 1931 namn till Sankta Gertruds sjukhus, och 1967 till Norra sjukhuset.

Sjukhuset fungerade som ett eget samhälle. När sjukhuset var som störst fanns cirka 1400 patienter och 900 personal. Psykiatriska museet ligger på det f.d. sjukhusområdet, nuvarande Gertrudsvik Sjöstad i Västervik.

Berätta

Berättelsen är central hos oss. Vi presenterar 1900-talets tidiga hospitalsvård. Vi berättar om människorna, området, husen, diagnoserna, behandlingarna och det speciella livet i en egen stad i staden. Här ryms levnadsöden med dramatik, tragik och sorg men också styrka och glädje.

Bevara

Vi bevarar ett stycke svensk psykiatrihistoria. Vår museibyggnad är från 1912  och har använts som bostad, matsal, vårdavdelning och socioterapi. Här har vi inrett med både permanenta och skiftande utställningar.

Bevaka

Vi bevakar vår samtid och reflekterar i ljuset av historien. Vår svenska psykiatriska historia är innehållsrik och ger oss möjligheten att öka våra kunskaper om människans huvud.