Bild”Ester Henning som under sin livstid tillbringade 66 år av sina 97 år på olika sjukhus och fick diagnosen schizofreni hade tidigt konstnärsdrömmar. Men också en släng av mani som förde henne mot hennes första sammanbrott. Efter att ha läst sju ämnen i bredd där andra läste tre och dubbeljobbat för att få ihop till studierna blev hennes sjukdom uppenbar. 1916 är Henning 19 år gammal och hon slår en okänd man i ansiktet på Vasabron och även en polis. Hon placerades på Katarina sjukhus i fem veckor. Vid en av sina många sjukhusvistelser lade en kurator märke till att Ester försökte måla på undersidan av stolssitar med torkade blomblad. Kuratorn ordnade med färger och papper och Ester kunde återuppta sitt skapande.”

Citatet ovan kommer från artikeln ”Språket som sjukdom inte kunde kuva” i Västerbottenkuriren 18/12 2012.

”Ester Henning levde nästan 100 år och vistades de flesta åren på institutioner, bl a åtta år på Säters sjukhus. Ester Henning gjorde oljemålningar, teckningar och broderier. En del motiv är från ungdomsåren i Mora, säger Mentalvårdsmuséets chef, Marie Lennestig. Hennes kännetecken är att hon behandlar färg på fantastiskt sätt.” Citatet  i stycket ovan kommer  från Dalanytt. Lyssna på radioprogram från Dalanytt 17/9-09

”De första åren (på Säter) skulpterade och målade hon och protesterade mot inspärrningen. Men sedan gav hon upp, anpassade sig till patientrollen och målade inte på tio år. Var hon besvärlig eller aggressiv, låstes hon in på den oroliga avdelningen eller i ensamcell. Hon ritade på undersidan av sjukhusets bänkar. När hon inte hade några kritor målade hon med blommor och blad som hon mosade sönder med fingrarna. Därefter kom hon till Uppsala hospital och Beckomberga. Hon försågs av sköterskor och doktorer med visst konstnärsmaterial, mest linne och tråd, och skapade broderier nästan som om hon målade med pensel. Hon vårdades på mentalsjukhus för schizofreni i 66 år. Under den tiden producerade hon ett stort antal konstverk”

Texten ovan kommer från konstnärslexikonen Amanda

Läs också artikeln Ett konstnärsliv innanför sjukhusets murar 18/9 2009 DT

Maud Nycander och Kersti Grunditz  gjorde 2009 en film om Ester Henning.

Läs också om Ester Henning på Wikipedia.