Programmet Släktband har en intressant artikel på sin hemsida: Lösdrivare – ett liv utan skyddsnät från den 20/9 2010 Lyssna på ett radioprogram, 24 min långt, om lösdrivaren Ernst Teodor som hamnade på mentalsjukhus.

“Släktforskaren Nancy Svensson i Ödeshög fann Ernst Teodor av en slump när hon sökte information om sin farmor som emigrerade till Amerika i början av 1900- talet. När hon sökte information på arkivet i Blekinge visade det sig att hennes farmor hade en en halvbror som ingen kände till…

…Men trots fina betyg och höga vitsord för både flit och uppförande var Ernst Teodor utan skyddsnät. Nancy som följt honom i kyrkböckerna hittar honom efter fattiggårdsvistelsen först som dräng på ett antal gårdar och sedan som grovarbetare.Men i augusti 1918 varnas han första gången för lösdriveri. Då var han 20 år. Året därpå dömdes han och togs in på Svartsjös tvångsarbetsanstalt, den plats dit merparten av landets manliga lösdrivare fördes vid den tiden. Det var alltså i lag förbjudet att inte ha sin försörjning tryggad.

– Det var ju så att påpassligt att det var ett program på tv om Svartsjö och då förstod jag att jag kunde hitta mer om Ernst Teodor i Stockholms Stadsarkiv. Där fanns bland annat fem ankomstjournaler. I journalerna kan man ser hur han såg ut, vad han hade med sig och så vidare.- När jag såg att han förutom kläderna han bar på kroppen ägde han tre böcker och ett cykelhandtag blev jag så ledsen. Det visade sig att han fortfarande tyckte om att läsa, berättar Nancy Svensson.

File:Hobos2.jpgNär han några år senare var ute som lösdrivare mådde han inte bra psykiskt. Han trodde sig vara förföljd, var hungrig och hade vanföreställningar. Han fick mat hos en familj som sedan ringde polisen och därmed togs han omhand…Två månader senare flyttas Erst Teodor till Sinnessjukavdelnien å Strafffängelst i Karlstad där han arbetar med ärtrensning och har mardrömmar om nätterna……Ernst Teodor dog 67 år gammal och då hade han varit på mentalsjukhus 29 år. Han ägde 7 109 kronor vid sin död som efter begravnings-kostnaderna tillföll allmänna arvsfonden. Advokaten hade inte gjort tillräckligt med efterforskningar för att leta rätt på släktingar.”

Texten kommer från artikeln Lösdrivare – ett liv utan skyddsnät.

Bilden från Wikipedia som visar två amerikanska luffare har ej samband med artikeln.