”Efter att Kungl. Maj:t och kronan samt Göteborgs stad i december 1925 avtalat om att all sinnessjukvård skulle övergå till staden, vilket föranledde stadsfullmäktige att den 16 juni 1927 besluta om att uppföra ett sjukhus för psykiskt störda på stadens egendom Hökälla i Säve socken.

Sjukhuset fick namnet Lillhagens sjukhus för psykiskt störda och skulle rymma 900 patienter. Åkerbruk och trädgårdsskötsel skulle bedrives av sjukhuset i terapeutiskt syfte. Sjukhuset förfogade därför över cirka 70 hektar mark. Anläggningen påbörjades 1930, och invigdes delvis den 18 november 1932, hade ritats av professor Melchior Wernstedt och kostade med inventarier cirka 14 miljoner kronor.

Sjukhuset rymde tio vårdavdelningar, och kunde inhysa ett tusental patienter. Alla de som på sinnessjukanstalter vårdades i Göteborg överflyttades efterhand till det nya sjukhuset, vilket var klart 1935. Ansvaret över sjukhuset övertogs 1936 av sjukhusdirektionen, tidigare hälsovårdsnämnden.

Lillhagens sjukhus var indelat i så kallade vårdblock, exempel på detta var Vårdbyggnad III som hyste ”halvoroliga manliga patienter”, med 60 platser för permanent övervakade, 50 platser för under natten övervakade och 50 platser för icke övervakade. På sjukhusområdet fanns det vid den här tiden dessutom kyrk- och föreläsningssal med 300 sittplatser, snickeriverkstad, smedja, plåtslageri, köksavdelning, bageri, tvättinrättning samt en dansbana.

Sjukhuset blev snart överbelagt och 1938 tillkom en ny vårdavdelning samt ett annex för 41 kvinnliga patienter som var lugna och lättskötta. Dessa vårdades från 1939 i den moderniserade gamla huvudbyggnaden till herrgården Lärjeholm. Ett sekundärsjukhus vid Floda säteri för manliga patienter, togs i bruk 1953. År 1956 beslöt stadsfullmäktige om att låta uppföra en intagningspaviljong samt nya lokaler för arbets- och sysselsättningsterapi. Antalet platser var då 1 300, fördelat på fyra kliniker.”

Texten kommer från en lång och informativ artikel på Wikipedia om Lillhagens Sjukhus i Göteborg. Du kan se bilder från Lillhagens sjukhus på Jan Jörnmarks hemsida Övergivna platser.