Den till kyrkogård föreslagna platsen, i en täppa belägen vid sjön mellan öfverläkarebostaden och grindstugan besöktes, och befanns lämplig till detta ändamål, men skulle endast en del ungefär 1/4 af hela området beläget längst upp och vettande mot hospitalet nu till en början anordnas till kyrkogård. Ett afskärmningsdike för uppsamling af vattnet bör upptagas samt ett från detsamma gående afledningsdike begge till ett djup af c:a 2,50 mtr. Ur inspektionsberättelse för Västerviks Hospital 1912. Läs hela på Medicinhistorisk Databas.
Begrafningsplats. Den härtill föreslagna platsen besöktes. Jordmånen på ett tillräckligt stort område utgöres af grus utan allt för stora stenar. Detta kunde bedömas af ett flertal genom hospitalets försorg upptagna gropar. För begrafningar lämpar sig således marken ur denna synpunkt synnerligen väl. Däremot stodo de upptagna groparna redan på en meters djup eller så omkring fulla med vatten, säkerligen af samma ursprung som det å själfva byggnadsplatsen iakttagna grundvattnet.
Något annat till begrafningsplats mera passande område torde ej finnas; och då anläggning af en kyrkogård ur flera synpunkter synes nödig, så hemställes, att Direktionen bemyndigas att låta upptaga ett dike på en mellan mig och öfverläkaren öfverenskommen sträcka ofvanför en del af området, på det att det inflytande detsamma kan utöfva på platsens grundvattenstånd måtte kunna utrönas. Så vattensjukt, som området nu tedde sig, kan det icke få vara, om det skall begagnas till jordande af lik. Först sedan denna undersökning utförts, böra åtgärder vidtagas för platsens ordnande och invigning. Ur inspektion vid Västerviks Hospital 1912. Läs hela berättelsen på Medicinhistorisk databas
I Psykiatriska Museets samlingar ”finns en karta över en kyrkogård på sjukhusområdet ritat 1917 och signerad av en man vid namn Ericsson. Ritningen visar ett rektangulärt område som med hjälp av raka gångar delas in i nio gravkvarter. Platsen är inritad i en sluttning utmed Gamlebyviken. En ingång fanns i sydväst. Om detta var bara var ett förslag till ordnande eller om det verkligen genomfördes är inte känt.
Idag har kyrkogården en form som avviker från ritningens. Kyrkogården placerades dock verkligen i en sluttning mot Gamlebyviken. Vid kyrkogårdens sydvästra sida finns idag en halvcirkelformad plats belagd med sand. På var sida om halvcirkelns början står en rektangulär sten av granit. Om kyrkogården ursprungligen anlades som ritningen avsåg skulle detta stämma med placeringen av kyrkogårdens ingång.
På ett av de få äldre fotografier av platsen som finns bevarade visas kyrkogårdens ingång. Den utgjordes av fyra murade stolpar av tegel med tältformade krön. På toppen av de två mittstolparna fanns också ett kors på var stolpe. Mellan mittstolparna var vitmålade dubbelgrindar av trä. Mellan mittstolparna och de något kortare båda andra stolparna var mindre, enkla grindar. Även de var vitmålade och av trä. På var sida om ingången kan man ana någon form av stängsel och kanske också häckar.
De patienter som begravdes på sjukhuskyrkogården fick sina gravplatser i linjer.Här ska ha funnits rum för ca 400 linjegravplatser. Gravplatserna var fördelade på två områden. Av detta kan man idag se spår. Ytterligare 75 gravplatser för patienterna ska ha funnits i ett område som idag är skogbevuxet. Av dessa kan man idag inte se några spår.
Enligt uppgift ska det ha funnits en gravbok där man skev ner vilka som begravdes men den är idag borta. Även en del av personalen blev begravd på sjukhuskyrkogården. I det psykiatriska museets samlingar finns 24 gravbrev för anställda eller deras anhörigas gravplatser. Av dessa återfinns idag 15stycken på kyrkogården. Efter 1950 har inga patienter begravts på platsen men det förekom att f.d. anställda begravdes på sjukhuskyrkogården fram till 1967.”
Text från Sankta Gertruds sjukhuskyrkogård Västerviks församling, Linköpings stift, Kalmar län Kulturhistorisk inventering av kyrkogårdar/begravningsplatser i Linköpings stift 2006 gjord av Magdalena Jonsson, Kyrkoantikvariska rapporter 2006, Kalmar läns museum. Du kan ladda ner hela den intressanta inventeringen som pdf. I inventeringen finns många bilder från kyrkogården.