”Camille Claudel, född 8 december 1864 i Fère-en-Tardenois i Aisne, död 19 oktober 1943 på mentalsjukhuset Montdevergues nära Avignon, var en fransk skulptör och grafiker. Hon var syster till författaren Paul Claudel. Stora delar av hennes liv präglades av relationen till Auguste Rodin.

Ända sedan tidig ungdom drömde hon om att bli skulptör. 1881 flyttade hon till Paris, där hon började på L’Académie Colarossi hos skulptören Alfred Boucher. Påföljande år togs hon emot av rektorn för Konsthögskolan och ställde ut bysten Tête de vieille femme (’Huvud av gammal kvinna’).

1883 träffade hon bildhuggaren Auguste Rodin och blev hans elev. Snart blev hon också den tjugofyra år äldre Rodins älskarinna och blev då totalt utfrusen av sin familj.

Claudel och Rodin samarbetade och var ett par under femton års tid. Ofta fick hon emellertid lägga sitt eget arbete åt sidan för att hjälpa Rodin med hans verk. Claudel deltog i konstsalongen på Champ-de-Mars i Paris 1893 och 1894.

I slutet av 1898 bröt Claudel med Rodin. Nu började en hård tid för Claudel, eftersom det var svårt att vara kvinnlig konstnär i Frankrike i slutet på 1800-talet. Den sista stora utställningen av hennes skulpturer ägde rum i december 1905.Claudel började sedan att försvinna från sin bostad under långa perioder och varje vår förstörde hon sina skulpturer.

I mars 1913 fördes hon till mentalsjukhuset Ville-Évrard i Neuilly-sur-Marne utanför Paris och därefter, i juli samma år, till mentalsjukhuset Montdevergues nära Avignon. Där vistades hon i trettio år, fram till sin död i oktober 1943, 78 år gammal.Bland hennes mest kända verk märks Śakountala / L’abandon (’Śakuntala / Hängivelsen’ (1888), La valse (’Valsen’) (1893) och Les Bavardes (’Pratmakerskorna’) (1895; en studie i gips).”

Text och bild ovan kommer från Wikipedia.

Läs också den intressanta artikeln Claudel ville skulptera själens rörelser i Svenska Dagbladet 8/5 2008.

Du kan också läsa Camille Claudel – en stor skulptör på stadsbiblioteket.nu

I Läkartidningen nr 39/2002 finns en intressant artikel: Camille Claudel – ett kvinnoöde i Auguste Rodins skugga.