“I år har det gått 100 år sedan Nickby sjukhus grundades. Jubileumsåret till ära ordnas ett flertal evenemang i slutet av sommaren i Sibbo, där historia, konst och galen kreativitet får komma fram.Det bjuds bland annat på utställningar, konserter, film, poesi, guidade turer och en musikaliskt tokig byfest.

Nickby sinnessjukhus fungerade som vårdplats för tusentals Helsingforsbor mellan åren 1914 och 1999. Sjukhuset hade en stor betydelse också för dem som arbetade där. Som mest hade sjukhuset kring 1000 anställda, 1200 patienter och 600 personer i familjevård.

Flera kända personer har vårdats i Nickby. Till dem hör bland annat Uuno Kailas, Elmer Diktonius, Maila Pylkkönen, Signe Brander och L. Onerva, vars minne och verk har en betydande roll också i 100-årsfestligheterna. Av personalen hör konstnären Rafael Wardi till de mest kända. Han började som konstterapeut på sjukhuset år 1959. En av de mest betydelsefulla psykiatrerna var Oscar Parland, som också titulerats Nickbys egen ikon. Förutom psykiater var Parland författare, målare, kompositör och pianist.

Nickby sjukhus var en föregångare inom konstterapi. Patienternas konst uppskattades och togs till vara. Sjukhusets konstsamling omfattar över 10 000 verk och ägs av Helsingfors stad. Sjukhusområdet är känt också för sin vackra arkitektur. Flera av de gamla byggnaderna har restaurerats och tjänar nu bland annat som bostäder. Sjukhusets präktiga festsal restaureras som bäst. I dag kallas sjukhusområdet för Östanåparken.”

Texten kommer från artikeln 100-åriga Nickby sjukhus firas med konst, historia och tokigheter på Sibbo hemsida, publicerat 5/5 2014.