”Få nyskrivna svenska operor spelas mer än en gång, ännu färre blir delar av repertoaren. Men till dessa sällsynta verk kan vi nu räkna Carl Unander-Scharins ”Tokfursten”, som hade premiär i Vadstena 1996. Den bygger på Elgard Jonssons bok med samma titel från 1986, en självupplevd berättelse om hur han efter sju år på mentalsjukhus lyckades ta sig ur sin sinnessjukdom, med hjälp av en klok och modig terapeut.

Två av de medverkande vid urpremiären var Anna Larsson och Göran Eliasson, då helt unga debutanter, i dag etablerade sångare med egen operascen i Vattnäs vid Orsasjön. Med en ny uppsättning av ”Tokfursten” gör de här sin andra operaproduktion.”

Texten ovan kommer från artikeln Klassisk men aktuell opera med välkryddat partitur i Svenska Dagbladet 14/7 2014. Klicka på länken för att läsa hela artikeln !