“Hjalmar Söderberg var redan etablerad som författare och litteratör, och på god väg in i Stockholms kulturella etablissemang, när han 1898 gifte sig med den ett par år yngre Märta, som kom från en högborgerlig miljö. Äktenskapet artade sig till en början gott, men tidigt inställde sig svårigheter som snart fördjupades…”

“Under ett antal år förvärras situationen. Hjalmar inleder en otrohetsaffär med Maria von Platen (temat i »Den allvarsamma leken«) och han drar sig alltmer undan till skrivandet. Märta, i sin tur, försämras. Författarna menar att Märta i deras material hela tiden beskrivs utifrån, av Hjalmars vänner och bekanta och av läkare. Hon marginaliseras och fördomsfulla omdömen hopas och får eget liv. Slutligen tas Märta in på mentalsjukhus. Intyget som krävdes för detta är bister läsning. Och medan Hjalmar gifter om sig i Köpenhamn och njuter den kände författarens prestige, lever Märta ett skuggliv på olika hospital och sinnessjukhus. ”

Texten ovan kommer från artikeln  Offer för en rättsosäker psykiatri recension av boken Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof av författarna Johan Cullberg och Björn Sahlin. Recensionen är skriven av Rolf Ahlzén leg läk, docent i medicinsk humaniora, Universitetssjukhuset i Örebro, och kommer från Läkartidningen 8/4 2015. Läs hela genom att klicka på länken. Klicka på länken och läs hela den intressanta artikeln.