Recension av boken ”Primus – ingen vanlig naivist” av Gurli Utas – Jengel förlag

”Listan på naiver och naivister inom konstnärsvärlden kan göras lång. En av dem, Primus Mortimer Pettersson, var född i Östersund 1895 och han var verksam nästan till sin död 1975. Han tillhörde en hantverkssläkt, och var också i släktskap med konstnärsfamiljen Jonze. Barndomen var ganska tuff för Mortimer. Modern dog tidigt och därmed försvann nog tryggheten i hemmet. Mortimer rymde både hemmet och skolan flera gånger.Och han sågs nog av familj och grannar som en vildhjärna. Tidigt kom han ut som sjöman på den sju haven.

Under förbudstiden i Amerika blev han i San Francisco tagen för fylleri vid fyra tillfällen av poliser som inte använde silkesvantar; och här i staden förpassades han till ett mentalsjukhus för vård till följd av sitt alkoholberoende. Från 1929 återfinns han i hemstaden Östersund och som patient på stadens mentalsjukhus.”

Citatet ovan början på den intressanta artikeln Han målade sina minnen från de sju haven av Erik Yvell i Hällekiskuriren 14/11 2014. Läs hela artikeln genom att klicka på länken !