”Idéhistorikern Karin Johannisson har gjort en djupdykning i dagböcker och journaler för att undersöka hur kvinnliga patienter har använt vansinnet för att orka leva i en patriarkal värld.”

– Jag hade en bestämd fråga: Hur görs kvinnlig galenskap? Jag ville undersöka gränserna för hur excentrisk, grandios, ”pervers” eller bisarr en kvinna får vara innan man kallar henne för galen. Patientjournalerna visade sig vara ett utmärkt material för att ta reda på det.”

”I sin nya bok granskar Karin Johannisson dagböcker och patientjournaler som tillhört tre personer: Nelly Sachs, Sigrid Hjertén och Agnes von Krusenstjerna. Alla tre vistas på Beckomberga sjukhus. Till skillnad från de flesta kvinnor med psykiatrisk diagnos under 1900-talets första hälft behåller de sin professionella identitet livet igenom. Det gäller också när de är som djupast inne i det sjuka.”

Citaten ovan kommer från den intressanta artikeln Galenskapen som ett sätt att överleva Svenska Dagbladet 20/9 2015. Läs hela artikeln genom att klicka på länken.