”Fettisdagen… är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är fastlagssöndagen och den andra är blå måndagen.
Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har de traditionellt ätits på fastlagsmåndagen. Dagen kallades då för ”bullamåndag”.
I Sverige äts bullarna oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. I Svenskfinland och Skåne kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.”
Texten (något förkortad) och bilden ovan kommer från Wikipedia.
På Norra Sjukhuset (Tidigare S:ta Gertruds sjukhus) hände det att personalen gjorde tisdagsbullar under tisdagarna i fastan, för att bjuda patienter och personal på. De gjordes av sjukhusets små släta kardemummabullar. I kiosken i sjukhusparken köptes grädde och mandelmassa, och sen gjorde man tisdagsbullarna på respektive avdelning.