“Jaroslav Hašek, född 1883 i Prag, död  1923 i Lipnice, var en tjeckisk författare. Hašek var handelsutbildad. Han deserterade från österrikiska armén under första världskriget, anslöt sig till ryssarna och deltog i oktoberrevolutionen som politisk kommissarie. Han återvände till Tjeckoslovakien 1920.Hašek är mest känd för sin bok Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget (1921, svensk översättning 1930 – 31). Boken, som skildrar hur Svejk genom förslagenhet klara alla svårigheter han ställs inför, har dramatiserats och filmats, bl.a. av Berthold Brecht (1943).

Texten ovan och bilden kommer från  Wikipedia

 

 

 

Picture of Jaroslav Hasek, author of The Good Soldier Svejk

“Švejk är ansedd vara svagt begåvad, men han blir ändå inkallad att tjänstgöra i den österrikiska armén under första världskriget. Han beskrivs i boken som en odisciplinerad lögnhals, fyllhund och en uppenbar dumskalle, men som ändå hela tiden överlistar sina överordnade och armén.Den sluge, alternativt imbecille, Švejk drar, till synes helt oskyldig, in sin omgivning i den ena knepiga situationen efter den andra. Komiken består i hur en godhjärtad person kan ställa till oreda i den politiska djungel som en armé på marsch in i ett krig utgör. Mycket av karaktärerna och miljön i boken är dels hämtade från Hašeks egen tid i armén och dels från hans vistelse på mentalsjukhus.”

“Boken förbjöds i den tjeckoslovakiska armén 1925. Den polska översättningen konfiskerades 1928, den bulgariska förbjöds 1935 och i bokbålen runt om i Nazityskland 1933 var den ett givet nummer.”

Citaten ovan kommer från artikeln Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget på Wikipedia

Lyssna på ett radioprogram om Soldaten Svejk  ( 3 min 15 sek) Kulturnytt 18/10 2009

Läs också gärna bloggen Fredriks betraktelser, inlägget Svejkens pub i Prag 1/2  2010 Klicka på länken och läs hela det intressanta inlägget !