Inge Schiöler (1908–1971)

Födelseort: Strömstad, Bohuslän. Son till författaren, kamrern och fotografen Severin Schiöler och konsertpianisten Anna Maria Schiöler.
 
Utbildning: Slöjdföreningen i Göteborg 1925–26, Valand 1926–29. 
 
Schiöler föddes i Strömstad och studerade på Valand under Tor Bjurström. Men det var långt ifrån säkert att han skulle bli konstnär då hans mormor inte alls var glad över barnbarnets konstnärliga ambitioner och tyckte att han istället borde skaffa sig ett riktigt jobb. Som tur var för oss och för Schiöler fick han ekonomisk stöttning av en förmögen släkting. Efter sin debut 1930 på Svensk–Franska konstgalleriet i Stockholm ger han sig ut på olika resor i Europa. När han kommer tillbaka till Sverige drabbas han av psykisk ohälsa och spenderar större delen av sitt  resterande liv inlagd på St. Jörgens sjukhus i Göteborg. Han fortsatte att måla under sin sjukhusvistelse och finns idag representerad på bland annat Statens Museum for Kunst i Köpenhamn, Nationalmuseum och Moderna Museet. Schiöler är en av de mer kända konstnärerna inom Göteborgskolorismen och då han också kommer från Strömstad har han en naturlig del i Bohusläns museum utställning om Göteborgskoloristerna. 
 
I sommarens stora utställning i Konsthallen på Bohusläns museum 1/4-27/8 2017 presenteras måleri av Göteborgskoloristerna, som tidigare främst förknippats med en kvartett färgstarka och expressiva konstnärskap – Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Åke Göransson och Ivan Ivarson. Göteborgskolorismen inkluderar dock många fler konstnärer, som med tiden fick spela en mer undanskymd roll i konsthistorien. Utställningen omfattar ett 100-tal verk av 25 konstnärer. Flera av verken har inte tidigare visats offentligt. Med utställningen ”Med kärlek till färgen” vill Bohusläns museum  ge en mer mångfacetterad bild av Göteborgskolorismen.
 
Texten ovan och bilderna kommer från Bohusläns museum. De är publicerade med tillstånd från Bohusläns museum. Varmt tack till dem för att vi får publicera dem här! På DigitaltMuseum kan du se mer om Göteborgskoloristerna från Bohusläns museums samlingar.
 
 
Om du vill läsa mer om Göteborgskoloristerna Åke Göransson och Inge Schiöler finns inlägg om dem på vår webbplats. Klicka på länkarna.