Söndagen den 11 juni hölls invigning av utställningen ”1917” på Västerviks Museum på Kulbacken. Författaren Ola Larsmo, uppvuxen i Västervik, höll ett intressant föredrag. Ola Larsmo har bl.a skrivit romanen Himmel och jord må brinna om händelserna i Västervik 1917. Ola Larsmo berättade om hungerdemonstrationerna och om de direkta och mera långtgående politiska konsekvenserna som händelserna fick i Sverige. Han berättade också hur hungerdemonstrationerna spred sig från Västervik till hela landet och hur syndikalisten Frans Johan Gustafssons Västerviksresolution delvis antogs av Per Albin Hansson och socialdemokratin. Ola Larsmo menade att händelserna ledde fram till allmän rösträtt i Sverige, och att Frans Johan Gustafsson är en viktig person i vårt lands historia. 

Texten fortsätter under bilden 

Efter föreläsningen invigdes själva utställningen, som är innehållsrik och handlar om hur det var i Västervik 1917, vad som ledde fram till hungerdemonstrationerna, och beskriver alla de dramatiska händelserna. Man kan också lyssna på bandupptagningar från människor som var med 1917 och se bildspel med gamla Västerviksbilder från tiden. Utställningen handlar också om Frans Johan Gustafssons korta liv.  Frans Johan Gustafssons familj hade lånat ut några av hans personliga ägodelar och familjefotografier till utställningen, vilket gav extra närhet till händelserna för 100 år sedan.  

Vi hoppas att utställningen på Västerviks Museum på Kulbacken får många besökare, och vi hoppas att ni besöker både Västerviks Museum och oss på Psykiatriska museet i sommar. Vi har en miniutställning om hungerdemonstrationerna i Västervik 1917 och hur det var på Västerviks Hospital detta år. 

Läs mer: Ola Larsmo:  Syndikalisten i Västervik som tog strid för den svenska demokratin Dagens Nyheter 16/4 2017  Klicka på länken för att läsa den intressanta artikeln. Nedan syns några bilder från utställningen på Västerviks Museum.