”Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Den 6 februari är en flaggdag och i Sverige flaggar många kommuner i det samiska områdena med både den samiska och den svenska flaggan.

Sami flag.svgSamekonferensens beslut 1992 var formulerat på nordsamiska och innehöll begreppet ”sámi álbmotbeaivi”, som översatt till svenska blir ”samernas nationaldag”. En mer ordagrann översättning är ”samefolkets dag”, eftersom sámi betyder samisk, álbmot betyder folk och beaivi betyder dag. Dagen firades första gången 1993. Samernas nationaldag är till för alla samer, oavsett var de bor och på den dagen ska den samiska flaggan hissas och Sámi soga lávlla (Samefolkets sång) sjungas på samiska”

Texten ovan kommer från Wikipedia. 

 

Patientmålning

På Psykiatriska Museet i Västervik finns bara två föremål med någon form av samisk anknytning. Det ena är en tavla målad av en patient.  Det andra är en julbonad från 1910-talet.(nedan) Figuren till på broderiet ser nästan ut att bära en samisk huvudbonad med skärm.

Många patienter och personal kom 1912 från Piteå Hospital, så kanske är bonaden sydd av en Pite-bo, långt hemifrån. På schabloner till gravstenar som finns sparade hos oss ser vi att många av de avlidna är från Norrland.

IMG_9347