Välkommen till oss idag – vi har öppet kl 13-17. Idag inviger vi utställningen Västerviksbranden 60 år. Den 27 augusti 1959 eldade man sopor på Målserums soptipp. Sommaren -59 gick till historien som en het och knastertorr sommar med mängder med getingar. Den här dagen blåste det friskt 15-20 m/sek och plötsligt blåste brinnande sopor iväg och antände den omkringliggande tallskogen. Det dröjde inte länge innan elden spred sig med blixtens hastighet i ljungen och den torra undervegetationen. Det blev också toppbrand där elden spred sig uppe i talltopparna. Elden hotade att ödelägga Västerviks stad och S:ta Gertruds sjukhus. 17 brandkårer deltog i släckningsarbetet och 500 militärer. Totalt deltog 2000 personer inklusive de frivilliga. Flera av våra guider på Psykiatriska museet deltog i släckningsarbetet eller gick brandvakt. Välkommen till oss att se en miniutställning om branden.

Entre´ 30 kr barn under 12 år i målsmans sällskap gratis. Vänligen medtag kontanter, vi tar inte kort eller swish.

Kl 15.00 idag visas filmen Stad i fara från 1959 på TV-skärm. Filmen har lånats ut av Räddningstjänsten i Västervik, och de har givit oss visningsrätt så länge utställningen pågår. Ett varmt tack till dem!