Patientmålning Gustav II Adolf

Arbetssalen

Arbetssalen där tavlan med Gustav II Adolf hänger i ensamt majestät. 

Gustav Adolf – Namnet infördes, till minne av att den svenske kungen Gustav II Adolf stupade denna dag 1632 i slaget vid Lützen, på dagens datum 1727 och har funnits där sedan dess. Tavlan nedan finns på Psykiatriska Museet och är målad och snidad av en okänd patient på Västerviks Hospital på 1910-talet.

Målningen är en kopia på Gustav II Adolf iförd polsk rock”, målning av Matthäus Merian dä från 1632.Kopian hängde först i Arbetssalen för kvinnor, senare Arbetsterapin i avd 10. Den syns på ett glasplåtsfoto från 1910-talet. Enligt sägnen skulle det medföra otur om den flyttades. När Avd 10 revs på 1980-talet flyttades den till arbetsterapin i Höghuset. När kriminalvården flyttade in där flyttades målningen till Psykiatriska Museet. Målningen är restaurerad.

Länkarna ovan går till Wikipedia.