Melancholy - Psykiatriska Museets egna melodi

med Martin Bondeman

I takt med att våra medier utvecklas och allt fler lyssnar på radioprogram och poddar och ser på video fann vi att Psykiatriska Museet skulle ha en egen melodi – en lätt igenkännlig musikslinga att användas i många sammanhang.

Vi befinner oss i en ”audio-boom” där vi lyssnar mycket. Hörseln och lyssnandet har stor betydelse för hur vi uppfattar omvärlden. Enligt Ljudombudsmannen, Lars Bergh, finns studier som påvisar att vår hörsel är det sinne som har kortast väg till vårt känsloregister. Kort sagt – ljud påverkar oss direkt.

När vi sökte efter en melodislinga att använda för att berätta om 1900-talet psykiatrihistoria ville vi ha något som var både lätt vemodigt, vackert och samtidigt ljust och förhoppningsfullt. Vår psykiatrihistoria är verkligen inte bara eländig. Här finns även många solskenshistorier och ljuspunkter trots sjukdomar.

I vårt sökande fastnade vi för ett stycke som heter Melancholy. Kompositören är Martin Bondeman och genom ett fint samarbete har vi nu förvärvat exklusiv nyttjanderätt till detta stycke.

Martin Bondeman har spelat piano så länge kan han minnas, vilket vi lätt förstår då både hans far och mor var musiker respektive musiklärare. Själv säger han att han först vid 12 års ålder förstod att inte alla hade ett piano hemmavid. Numera komponerar han och hans kompositioner finns på http://martinbondeman.com/

Klicka på Play-knappen ovan och lyssna till ett smakprov på Psykiatriska Museets alldeles egna melodi!