Vi är så glada att kunna presentera tredje upplagan av vår bok Sankta Gertruds sjukhus – ett samhälle i samhället, som nu lagom till Arkivens dag på lördag den 11 november 2023 finns att köpa på museet i Västervik.

Den första upplagan gavs ut redan 1989 och den andra upplagan 2002 som varit slutsåld en längre tid. Vi tyckte att det var dags att göra en tredje upplaga där vi gjort nytt format, ny layout, redaktionella justeringar och ökat läsbarheten.

Baksidestexten lyder:

”Samma år som fartyget Titanic gav sig ut på sin jungfrufärd och olympiska sommarspelen hölls i Stockholm öppnade Västerviks hospital för de första patienterna i januari 1912. 1931 döptes hospitalet om till Sankta Gertruds sjukhus för att 1968 namnändras till Norra sjukhuset. Som mest vistades cirka 1400 psykiskt sjuka patienter och 900 personal samtidigt på sjukhuset och dess 174 hektar stora område.

I denna bok beskrivs delar av det liv som såväl patienter som personal levde i det egna lilla samhället alldeles norr om det större samhället Västervik.”

Varmt välkomna till Psykiatriska Museet i Västervik