”Inom psykiatrin måste man ha dörrar som går ut från rummen, annars skulle du kunna barrikadera dörren om du vill göra dig illa. Men om man har breda dörrar som svänger utåt blir det trångt i korridoren, och då kan det uppstå obehagliga situationer. När vi ritade Helix i Flemingsberg uppfann vi en helt ny dörr som går inåt – men i dörren finns en annan dörr, som kan öppnas utåt om det uppstår en paniksituation. Den är den första i sitt slag.

Ni måste också ta fram »suicidsäkra produkter«. Vad innebär det? –Det finns klädkrokar och badrumsattiraljer som är designade för att du inte ska kunna göra dig själv illa. De brukar oftast skrika suicidsäkerhet, och det är inte den signalen man vill skicka till patienter. Så vi kontaktade två industridesigner som utvecklade en ny sorts plastkrok. Den ser ut som en vanlig skolkrok, men är flexibel, så om du hänger för mycket i den så rätar den ut sig.”
Texten är en liten del av artikeln ”De ska inte behöva stirra in i en tegelvägg – Anna Espling Rolf om rättsarkitektur” i Filter. Klicka på länken för att kläsa hela den intressanta artikeln !